Kondomer er den eneste prævention, der beskytter mod både uønsket graviditet og diverse sexsygdomme. Derfor bliver de stærkt anbefalet til unge, der ofte skifter partner. Der er dog desværre mange, som nedprioriterer kondomer, fordi de kan give nedsat følsomhed under agten. Dertil kommer også, at man selvfølgelig skal huske at købe dem og have dem klar, inden man går i gang. Derudover synes mange, at det er træls eller ligefrem akavet, at skulle stoppe midt i det hele for at finde kondomet frem.
Har man fast partner, og er man gift, er sexsygdomme dog for langt de flestes vedkommende ikke noget, som man behøver bekymre sig om mere. Derfor vælger mange ægtepar helt at droppe kondomerne. Til gengæld bør man stadig bruge en anden form for prævention, hvis man ikke ønsker at blive gravid. Og der findes efterhånden rigtig mange præventionsmuligheder på markedet, som beskytter imod uønsket graviditet.
TIP: Kondomaten.dk tilbyder et kondom med smag og meget mere.
Prævention til kvinder
Modsat kondomet som skal bruges af manden, skal andre præventionsformer bruges af kvinden.
Prævention kan fås i pilleform, og der findes både p-piller og minipiller. Forskellen i de to ligger i, at p-piller indeholder både gestagen og østrogen, mens minipiller kun indeholder gestagen. Minipiller anbefales til kvinder, der ammer, da modermælken ikke bliver påvirket af dem, mens p-piller dog er de mest populære. Begge piller er mellem 95% og 99% sikre at anvende mod uønsket graviditet. Ulempen ved pillerne er dog, at man skal huske at tage dem mere eller mindre på det samme tidspunkt hver dag for at opnå effekten. Glemmer man at tage en pille, kan man ikke længere regne med at være beskyttet mod graviditet.
Der findes også andre former for hormonprævention, som man ikke skal gå og huske på hver eneste dag. For eksempel kan man få en p-stav, som er en lille stav, der sættes ind under huden på overarmen, hvor den løbende frigiver hormonet gestagen i op til 3 år, og på denne måde beskytter kvinden mod at blive uønsket gravid.
Man kan også overveje at få en spiral. En spiral er en lille T-formet stav, som sættes op i livmoderen. Der findes to forskellige former for spiral, nemlig en kobberspiral, og en hormonspiral. Hormonspiralen frigiver langsomt gestagen, og kan sidde i livmoderen i mellem tre og fem år, før den skal skiftes. En kobberspiral virker til gengæld ved at kobberet ændrer miljøet i livmoderhalsen, sådan at sædcellerne ikke kan befrugte ægget. En kobberspiral holder i mellem fem og otte år, og det er den præventionsmulighed, som ikke indeholder hormoner, der er mest udbredt. De er derfor ideelle til kvinder, som ikke ønsker at indtage hormoner, eller som ikke kan tåle dem.
Præventionsformer på vej til mænd
Selvom de fleste præventionsformer ud over kondomer er udviklet udelukkende til kvinder, er forskere på vej med nye præventionsformer til mænd. Man er blandt andet ved at udvikle og teste p-piller og såkaldte p-sprøjter til mænd, og indtil videre har forskere haft stor succes. Så selvom det indtil videre må være kvinden, der skal tage sig af præventionen, så kan det med stor sandsynlighed være, at mændenes tur kommer i den nærmeste fremtid.